Πώς θα κοινωνήσουμε χωρίς κατάλληλο ένδυμα;

Πολλοί αδελφοί μας Χριστιανοί, άντρες και γυναίκες, ενώ όλο το χρόνο δεν εκκλησιάζονται σχεδόν ποτέ, ούτε κάποια άλλη ζωντανή σχέση έχουν με την Εκκλησία μας, έχουν τη συνήθεια αυτές τις μέρες και ιδιαιτέρως τη Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, να πηγαίνουν και να κοινωνούν, ίσως με μόνη προετοιμασία κάποια ολιγοήμερη τυπική νηστεία στις τροφές και χωρίς τίποτε άλλο. Τους παροτρύνουν σ’αυτό και οι ευσεβείς σύζυγοι και μητέρες, λέγοντάς τους να κοινωνήσουν «για το καλό του χρόνου και των εορτών»…

Άθελά τους ή εν αγνοία τους, γίνονται συνεργοί σε ένα πολύ σοβαρό αμάρτημα, αφού πολλοί απ’ αυτούς τους «γιορταστικούς» μόνο, ας πούμε, χριστιανούς ίσως να βαρύνονται από θανάσιμα αμαρτήματα, πορνείες, μοιχείες, εκτρώσεις, μη ευλογημένες συζυγίες, έχθρες, αδικίες, μίση, βλαστήμιες κ.λ.π. Αν πραγματικά θέλουν το «καλό» τους κι αν θέλουν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας να γίνει «φάρμακο αθανασίας» κι όχι «πυρ τους αναξίους φλέγον» κι αφορμή για κόλαση αιώνια, καλά θα κάνουν να τους συμβουλέψουν σωστά! Να τους βοηθήσουν, δηλαδή, πρώτ’ απ’ όλα ν’ αναγνωρίσουν τα παραπτώματά τους, να νιώσουν μετάνοια για τα μεγάλα αμαρτήματα που βαρύνουν τη ψυχή τους, να θελήσουν να διώξουν τη λύπη που προξένησαν μ’ αυτή τη συμπεριφορά τους στο Χριστό και να του δώσουν χαρά, παίρνοντας την απόφαση, πριν φθάσουν ν’ ανοίξουν το στόμα τους και να βάλουν μέσα τους τη Θεία Κοινωνία, να εξομολογηθούν ειλικρινά στον Πνευματικό κι αν εκείνος τους επιτρέψει, τότε και μόνο τότε να πλησιάσουν τα Άγια!

Γιατί, δυστυχώς, πολλοί ακόμη χριστιανοί μας δεν κατάλαβαν ότι δεν είναι η Θεία Κοινωνία «μελάκι» η «χρυσό δοντάκι» η ο,τιδήποτε άλλο, αλλά μόνο Σώμα και Αίμα Χριστού! Ο Χριστός ο ίδιος, δηλαδή, ολοζώντανος, μπαίνει μέσα μας και ενώνεται μαζί μας! Και πώς είναι δυνατό να ενωθεί ο καθαρός με τον ακάθαρτο; Πώς είναι δυνατό να είναι λερωμένος ο χιτώνας της ψυχής μας με τέτοια αμαρτήματα και να καθόμαστε στο Θεϊκό Τραπέζι, χωρίς το κατάλληλο ένδυμα για την περίσταση;

Πολλοί ιερείς, εξάλλου, που έχουν πλήρη συνείδηση της ευθύνης τους για το σε ποιον μεταδίδουν τη Θεία Κοινωνία και πολλές φορές πριν καλέσουν τους πιστούς να προσέλθουν «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης», τους κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις για το πραγματικά «καλό» τους! Και με όμορφο τρόπο, τους ενημερώνουν για το σπουδαίο αυτό θέμα της ψυχής τους, αφού αυτή είναι και η μοναδική ευκαιρία ν’ ακούσουν κάτι τέτοιο, μια και είναι τόσο σπάνιες οι ευκαιρίες που δίνουν στον εαυτό τους να βρεθούν σε κάποια λατρευτική σύναξη, ν’ακούσουν ένα κήρυγμα, να διαβάσουν ένα πνευματικό βιβλίο, να καταρτιστούν στην πνευματική ζωή!

Κι επειδή πραγματικά δίνει πολλή βοήθεια και μας ενισχύει στον πνευματικό καθημερινό μας αγώνα η Θεία Κοινωνία, ας αναδυθούμε στο άγιο αυτό αγώνισμα! Να βοηθήσουμε ουσιαστικά, όσους είναι γύρω μας, είτε σύζυγοι είναι, είτε τα παιδιά μας, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να φτάσει πρώτα στο κατώφλι του Πνευματικού! Να τον βοηθήσουμε να προετοιμαστεί κατάλληλα! Να τακτοποιήσει εκεί τις σοβαρές υποθέσεις της ζωής του! Να του διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει αμαρτία, που μπορεί να μείνει ασυγχώρητη! Ότι και για κείνον, και για μένα και για όλους μας είναι ανοικτή πάντοτε η αγκαλιά του Θεού Πατέρα και μας περιμένει, αρκεί μονάχα να πάρουμε την απόφαση για το δρόμο του γυρισμού! Να τον βοηθήσουμε μετά ν’ αλλάξει διαγωγή! Ν’ αφήσει την παλιά ζωή, τις παλιές συνήθειες, τις παλιές αγάπες για τις ηδονές και την ύλη!

Ας βοηθήσουμε κι εκείνους, αλλά κι εμάς, για την επίσκεψή μας στον Πνευματικό -Εξομολόγο. Όλοι μας -και ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες-πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα 10 γνωρίσματα της ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ, όπως τα περιγράφει ο Αγάπιος ο Κρης, στο βιβλίο του «Αμαρτωλών σωτηρία».

1. Να είναι απλή και σύντομη . Να μη λες άσκοπα λόγια, ιστορίες και παραμύθια.

2. Ταπεινή. Να αναγνωρίζεις την αμαρτωλότητά σου, να μην καυχιέσαι.

3. Αληθής. Χωρίς ψέματα και προφάσεις. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο απ’ ο,τι έπραξες. Χωρίς προφάσεις και δικαιολογίες.

4. Ταχεία. Μόλις αμάρτησες, να τρέξεις στον Πνευματικό.

5. Διακριτική. Με προσεγμένα και ευπρεπή λόγια.

6. Με ντροπή. Γιατί λύπησες το Θεό και έβλαψες την ψυχή σου και τον πλησίον.

7. Σώα και ακέραιη. Να μην κρύψεις τίποτε. Να μην ξεχάσεις τίποτε.

8. Μυστική. Σε τόπο απόκρυφο, για να μην ακούσει κανείς τίποτε.

9. Θρηνητική. Με δάκρυα και λύπη. Με μίσος για το αμάρτημα. Με απόφαση να μην το ξανακάνεις ποτέ!

Με απόφαση να τηρήσεις τον κανόνα του Πνευματικού. Γιατί αυτό είναι το φάρμακο για τη θεραπεία της ψυχής σου.

Ο Άγιος Συμεών, ο νέος Θεολόγος, προτρέπει κάθε πιστό ν’αγωνισθεί πνευματικά, ώστα να πετύχει να γίνει και πάλι παιδί του Θεού. «Σας παρακαλώ όλους, αγαπητοί μου αδελφοί, έως ότου έχετε καιρό και είσθε στην παρούσα ζωή, αγωνισθείτε και επιμεληθείτε να γίνετα υιοί του Θεού και τέκνα φωτός, διότι αυτά μας χαρίζει η γέννηση που γίνεται άνωθεν δια της μετανοίας. Μισήσατε τον κόσμο και όλα τα κοσμικά. Μισήσατε τη σάρκα και τα πάθη που γεννιώνται από αυτή. Μισήσατε κάθε κακή επιθυμία και την πλεονεξία, μέχρι το παραμικρό πράγμα.. Γιατί σας παρακαλώ να μου πείτε: Τι άλλο είναι μεγαλύτερο στον ουρανό και στη γη, σαν το να γίνει κανείς παιδί του Θεού και κληρονόμος Θεού και συγκληρονόμος Χριστού; Αληθινά δεν είναι κανένα! Όμως εμείς παραβαίνοντες τις εντολές του Θεού ανοήτως, ξεπέφτουμε από την υιοθεσία Του… Διότι με την εργασία των εντολών του Θεού αναβλασταίνει μέσα μας η αγάπη, η ελεημοσύνη, η προς τον πλησίον ευσπλαγχνία, η πραότης, η ταπείνωση, η υπομονή των πειρασμών, η αγνεία, η καθαρότης της καρδίας, δια μέσου της οποίας αξιωνόμαστε να βλέπουμε το Θεό! Και στην καθαρή καρδιά έρχεται η Χάρη και ο φωτισμός του Παναγίου Πνεύματος, όπου μας γεννά άνωθεν και μας κάνει υιούς Θεού και μας ενδύει το Χριστό και ανάβει τη λαμπάδα της ψυχής μας και μας κάνει τέκνα φωτός. Όταν πλησιάζουμε, λοιπόν, αδελφοί τη Βασιλική Τράπεζα πρέπει να είμαστε ωραίοι στην ψυχή, να είναι χρυσός ο στολισμός μας, καθαρή η στολή μας, βασιλικά τα υποδήματά μας, όμορφο το πρόσωπο της ψυχής μας»…

Μακάρι όλοι μας, αγαπητοί αδελφοί, με κατάλληλο ένδυμα να εισέλθουμε στον κεκοσμημένο Νυμφώνα του Κυρίου μας! Να λαμπρύνει όλων μας τη στολή της ψυχής και να μας σώσει!

+Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων

This entry was posted in Θεία Κοινωνία, Σχόλια στην επικαιρότητα, Ψυχωφελή and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s