ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ!

Με ένα δελτίο τύπου, το βράδυ της Κυριακής 13ης Μαρτίου 2011, η Υφυπουργός Παιδείας κ.Εύη Χριστοφιλοπούλου ανακοίνωσε τις από καιρό αναμενόμενες προτάσεις της για την ποιοτική αναβάθμιση των σχολείων του νησιού μας. Προτάσεις που λήφθηκαν ερήμην όλων των αρμόδιων φορέων εκπαίδευσης του νησιού, του κ.Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, των θεσμικών οργάνων.

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις, αλλαγές στο σχολικό χάρτη, που αναπόφευκτα θα φέρουν και πολλές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων του νησιού μας!

Η πρόταση της κ.Υφυπουργού προβλέπει τα εξής:

1. Τα Δημοτικά Σχολεία Ολύμπου και Διαφανίου, συγχωνεύονται σε ένα μονοθέσιο σχολείο με έδρα το Διαφάνι.

2. Τα Δημοτικά Σχολεία Μεσοχωρίου και Σπόων, συγχωνεύονται σε ένα μονοθέσιο σχολείο με έδρα το Μεσοχώρι.

3. Τα Δημοτικά Σχολεία Μενετών και Αρκάσας συγχωνεύονται σε ένα τριθέσιο σχολείο με έδρα την Αρκάσα.

4. Τα Δημοτικά Σχολεία Απερίου, Βωλάδας, Όθους και Πυλών συγχωνεύονται σε ένα διθέσιο σχολείο με έδρα το Όθος.

Οι δύο πρώτες λύσεις ήταν αναπόφευκτες, μια και ο αριθμός των μαθητών των σχολείων αυτών είναι πολύ μικρός και οι αποστάσεις από τα σχολεία των άλλων χωριών μακρινές.

Οι προτεινόμενες λύσεις των υπολοίπων σχολείων δεν αποτελούν αναβάθμιση, αλλά υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και προκαλούν πολλές αντιδράσεις. Ο Δήμαρχος Καρπάθου κ.Μιχάλης Χανιώτης καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16 Μαρτίου 2011. Μετά από πολύωρη ενημέρωση και συζήτηση το Δημ. Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει «να παραμείνουν ως έχουν τα δημοτικά σχολεία Απερίου 2/θ, Όθους 2/θ, Βωλάδας 1/θ, Πυλών 1/θ, Αρκάσας 2/θ και Μενετών 2/θ. Σε συνεργασία με τον Ο.Σ.Κ. και την Περιφερειακή Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης βιοκλιματικού σχολείου που θα καλύψει οριστικά όλες τις ανάγκες και θα κάνει εφικτές τις συνενώσεις σε επόμενη φάση. Να συγκροτηθεί αρμόδια επιτροπή η οποία εντός τριάντα (30) ημερών και αφού εξετάσει όλες τις παραμέτρους του θέματος να προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης εφόσον δεν γίνει δεκτή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου» .

Αμέσως μετά στέλνει την παρακάτω επιστολή στην κ.Υφυπουργό.

«Στο δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου προτείνονται για την Κάρπαθο, συγχωνεύσεις σχολείων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές γεωγραφικές συνθήκες, η μορφολογία του εδάφους, η πληθυσμιακή διασπορά, η νησιωτικότητα και άλλα κοινωνικά και ιστορικά στοιχεία.

Η σχέση κόστους – οφέλους στην περίπτωση τέτοιας απόπειρας θα είναι αρνητική σε όλα τα επίπεδα και τα αποτελέσματα θα αντιφάσκουν ευθέως με την όλη φιλοσοφία και το πνεύμα του Υπουργείου για τις συνενώσεις.

Αυτή τη στιγμή, η Κάρπαθος έχει δύο κορεσμένα σχολεία πρωτοβάθμιας στην πρωτεύουσα (Πηγάδια), των οποίων οι μαθητές αυξάνονται ετησίως με ρυθμό 20%. Οιαδήποτε κατάργηση σχολείου στα κεντρικά χωριά Όθος, Βωλάδα, Πυλές, Απέρι, Μενετές και Αρκάσα, θα δημιουργήσει άμεση μετακίνηση των μαθητών προς την πρωτεύουσα στην οποία δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και επομένως αδιέξοδο λόγω «υπερχείλισης» των ήδη κορεσμένων (2) δύο σχολείων της πρωτεύουσας. Προϋπόθεση για να είναι εφικτές οι συνενώσεις είναι η δημιουργία ενός βιοκλιματικού σχολείου σε κεντροβαρές σημείο της περιοχής (προτείνεται η Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών, όπου υπάρχει διαθέσιμη έκταση στην ιδιοκτησία της και διερευνήθηκε η δυνατότητα παραχώρησης από το Πατριαρχείο). Ένα τέτοιο σχολείο είναι κίνητρο που φαίνεται να αποδέχονται οι κάτοικοι της περιοχής στην πλειοψηφία τους και θα έχει την δυνατότητα να απορροφήσει και πλεόνασμα από την αύξηση των μαθητών στην πρωτεύουσα, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποσυμφόρηση της κίνησης εντός της αστικής περιοχής.

Προτείνουμε λοιπόν να παραμείνουν ως έχουν τα δημοτικά σχολεία Απερίου 2/θ, Όθους 2/θ, Βωλάδας 1/θ, Πυλών 1/θ, Αρκάσας 2/θ και Μενετών 2/θ. Σε συνεργασία με τον ΟΣΚ και την Περιφερειακή Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης βιοκλιματικού σχολείου που θα καλύψει οριστικά όλες τις ανάγκες και θα κάνει εφικτές τις συνενώσεις σε επόμενη φάση.

Με εξαιρετική τιμή, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Φ. ΧΑΝΙΩΤΗΣ».

Ακολουθούν: Κλείσιμο του δρόμου από τους κατοίκους των Μενετών. Διάφορες διαβουλεύσεις, παρεμβάσεις και επεμβάσεις…  … … Αργότερα θα κάνω λεπτομερή αναφορά σ’ αυτά…

Στις 5/4/2011 ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Χανιώτης Μιχάλης ανεβαίνει στην Αθήνα και συναντιέται με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου, προκειμένου να υποστηρίξει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «περί συνενώσεων των σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης ».

Αναφέρεται σχετικά στο δελτίο τύπου του Δήμου:  «Μετά από διεξοδική συζήτηση στην οποία συμμετείχαν και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και ο Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κ. Ν.Ράπτης, αφού συνεκτιμήθηκαν όλες οι απόψεις, συγκροτήθηκε με απόφαση του καθ΄ ύλην αρμόδιου κ. Ράπτη, επιτροπή από υψηλόβαθμα περιφερειακά στελέχη του Υπουργείου, η οποία μεταβαίνει άμεσα στην Κάρπαθο προκειμένου να διερευνήσει τις αντικειμενικές συνθήκες και να υποβάλλει στο Υπουργείο τεκμηριωμένη πρόταση» .

Και πράγματι! Δυο μέρες μετά, εντελώς απροειδοποίητα, τριμελής επιτροπή που την αποτελούν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Δωδεκανήσου κ.Γεώργιος Τσιαβός, ο Προϊστάμενος του 1ου Γραφείου κ.Χαράλαμπος Ψαράς και η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ.Σεβαστή Ματθαίου επισκέπτονται διαδοχικά τα σχολεία Μενετών, Αρκάσας, Πυλών, Όθους, Βωλάδας και Απερίου,  με σκοπό «τη διερεύνηση της βέλτιστης επιλογής αναφορικά με την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων α) Απερίου, Πυλών, Βωλάδας, Όθους και β) Μενετών, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε συγκοινωνιακό δίκτυο».

Η Επιτροπή καταγράφει λεπτομερώς τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές, τη λειτουργική κατάσταση του κάθε σχολείου, την κατάσταση του συγκοινωνιακού δικτύου και τις αποστάσεις μεταξύ των χωριών και κάθε άλλη χρήσιμη για τη μελέτη τους πληροφορία.

Στη συνέχεια υποβάλλει την πρότασή της στον αρμόδιο εισηγητή προς το Υπουργείο, Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κ. Νικ. Ράπτη.

Το πρωί της Παρασκευής 15ης Απριλίου 2011, δημοσιεύεται στο διαδίκτυο η απόφαση της Υφυπουργού για τα σχολεία όλης της Ελλάδας, η οποία αναφέρει τα εξής για τα σχολεία της κάτω Καρπάθου:

Τα Δημοτικά Σχολεία Απερίου, Βωλάδας, Όθους και Πυλών συγχωνεύονται σε ένα 4/θέσιο σχολείο με έδρα το Απέρι.

 Το Δημοτικό Σχολείο Μενετών συγχωνεύεται με το 2ο 6/θέσιο Δ.Σχολείο Καρπάθου.

 Το 2/θ Δημοτικό Σχολείο Αρκάσας, προφανώς παραμένει ως έχει.

Η απόφαση της κ.Υφυπουργού σημειώνει ότι : «….Από την απόφαση αυτή (για τη συγχώνευση των σχολείων) προκαλείται εξοικονόμηση 9.997,00 ευρώ για το 2011 και 29.991,36 ευρώ για τα επόμενα πέντε οικονομικά έτη».

Αργότερα δημοσιεύεται στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ με προγενέστερη ημερομηνία (18-3-2011) απόφαση της κ.Υφυπουργού για συγχωνεύσεις Δημοτικών Σχολείων κλπ η οποία αναφέρει ΜΟΝΟ τα Δημοτικά Σχολεία Ολύμπου- Διαφανίου, Μεσοχωρίου-Σπόων και το Μενετών- 2ο Δ.Σ.Καρπάθου. Για τα υπόλοιπα (Απερίου, Βωλάδας, Όθους και Πυλών)  δε γίνεται καμιά αναφορά!

Τα Σχολεία αυτά προχωρούν σε κανονικές εγγραφές για την Α΄τάξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού απ΄ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και για τη νέα σχολική χρονιά με την υφιστάμενη κατάσταση!

Εκτός κι αν το Υπουργείο Παιδείας εκδώσει και νέο ΦΕΚ….

π.Καλλίνικος Μαυρολέων, Δάσκαλος

This entry was posted in Εκπαιδευτικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s