ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ*ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ –ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Με ευχαριστίες στο Θεό για τη χρονιά που πέρασε, απολογισμούς και προγραμματισμούς για το νέο χρόνο και ευλογίες των αγιοβασιλοπιτών, ξεκίνησε η νέα χρονιά.

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου τα μέλη του Μαθητικού μας Συνεταιρισμού και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου τα παιδιά του Κατηχητικού του Δημοτικού, στο «Σπίτι της αγάπης», έκοψαν τη βασιλόπιτά τους και είχαν μιαν ευχάριστη συναναστροφή.

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου ευλογήθηκε η αγιοβασιλόπιτα της ενορίας μας, στο Δημοτικό Μέγαρο του χωριού μας. Μαζί με τον π.Καλλίνικο, οι Ιερείς π.Ιγνάτιος, Εφημέριος Αρκάσας, π.Αθανάσιος, Εφημέριος Μεσοχωρίου και ο Διάκονος του Μητροπολιτικού Ναού Απερίου π.Λουκάς, έκοψαν κι έδωσαν τα κομμάτια στους: τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πυλών κ.Γιάννη Κωνσταντινίδη, τον Πρόεδρο του ΦΜΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ.Γιάννη Λαχανά, του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων κ.Φωτεινή Κωνσταντινίδη, του «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ», του Μαθητικού Συνεταιρισμού, του Κουσουρελακείου Ιδρύματος, στους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, στους Ιεροψάλτες, στη Νεωκόρο, στους Κατηχητές και τους βοηθούς τους, στους πολλούς συγχωριανούς, που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ο π.Καλλίνικος έκανε ένα σύντομο απολογισμό από όσα συνέβησαν στο χωριό μας τη χρονιά πού πέρασε, με προβολή φωτεινών εικόνων. Ο Πρόεδρος του «ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ» κ.Γιάννης Λαχανάς ενημέρωσε για το μεγάλο έργο, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 950.000 €, που ξεκινά ο Δήμος Καρπάθου. Τη μελέτη (60.000 €) χρηματοδότησε το Κουσουρελάκειο Ίδρυμα και προβλέπει ανάπλαση του οικισμού Πυλών (από την πλατεία μέχρι το Βουάκι, ανάπλαση του προαυλίου του Δημοτικού Σχολείου, πλακοστρώσεις των σοκακιών του χωριού, παραδοσιακό φωτισμό κ.ά.). Επίσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων κ.Φωτεινή Κωνσταντινίδη, μας ενημέρωσε για τον Αγροτικό Οικοτεχνικό Συνεταιρισμό παραγωγής και προώθησης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, που ετοιμάζουν να συστήσουν στο χωριό. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή προσέφερε τα κεράσματα. Μέσα στη ζεστή ατμόσφαιρα παρακολουθήσαμε και την επίκαιρη ταινία «Η Ελλάδα που αγαπήσαμε».

Προσκεκλημένος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Απερίου το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, μίλησε στο Μέγαρο του Απερίου ο π.Καλλίνικος με θέμα: «Τα πολύτιμα χέρια του ιερέα». Την ίδια βραδιά ευλόγησε και την αγιοβασιλόπιτα του φιλοπρόοδου Σωματείου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Αμβρόσιος.

Το απόγευμα της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου, έγινε ένα αφιέρωμα στον άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο, στο Ενοριακό μας Κέντρο. Ο π.Καλλίνικος παρουσίασε αναλυτικά το βίο του Αγίου Χαραλάμπους και μας έδειξε μερικές ψυχωφελείς ταινίες.

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, στο Ενοριακό Κέντρο του χωριού μας έκαναν Γενική Συνέλευση τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων του χωριού μας. Η Πρόεδρος έκανε τον απολογισμό των έργων του Συλλόγου, που πραγματικά ήταν αξιόλογος και αξιέπαινος. Στη συνέχεια έγινε η κοπή της αγιοβασιλόπιτας του Συλλόγου. Το νόμισμα βρήκε η κ.Τζούλια Παπαγιάννη. Ακολούθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, τοι οποίο αποτελούν οι: Πρόεδρος, Φωτεινή Ν. Κωνσταντινίδη, Αντιπρόεδρος Ελένη Λαχανά, Γραμματέας Άννα Ζερβουδάκη, Ταμίας Ζήνα Νισύριου, Μέλη Ευδοξία Ζαμαλή, Φωτεινή Παπαγιάννη και Τζούλια Παπαγιάννη. Αναπληρωματικά μέλη οι κ.Ντενίς Μαστρομηνά και Άννα Καμαράτου-Λαχανά.

Και μια είδηση, όχι σαν τις άλλες! Τον σαραντισμό ενός βρέφους, της κόρης του Γιώργου Χατζαντώνη και της Αθηνάς Κωνσταντινίδη, τέλεσε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στο Ναό της Παναγίας, ο Εφημέριός μας π.Καλλίνικος. Επειδή είναι σπάνια αυτή η τελετή στο χωριό μας, την καταγράφουμε ως «είδηση» . Είδηση που φέρνει χαρά, πολλή χαρά και στους ευτυχείς γονείς, παπούδες, γιαγιάδες κλπ και σ’ όλους μας!

Λειτουργήθηκαν τα ξωκλήσια που γιόρταζαν αυτή την περίοδο: Του αγίου Ιωάννου, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Αθανασίου, της Υπαπαντής. Αρκετοί οι προσκυνητές, τιμούν τους Αγίους μας! Θα τους τιμήσουν κι εκείνοι! Βοήθειά τους!

Συνεχίζονται κανονικά κάθε βδομάδα οι συναντήσεις των μικρών παιδιών στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, που λειτουργεί στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Μαθητικού Συνεταιρισμού κάθε Σάββατο βράδυ, με υπεύθυνες τις δεσποινίδες Ελευθερία Φούντα και Ευγενία Σκούλλου. Επίσης, κάθε Κυριακή στο Μέγαρο του χωριού μας τα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής με την κ.Μάγδα Καραπάνου και τα μαθήματα παραδοσιακής μουσικής και χορού για μικρούς και μεγάλους, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, με υπεύθυνο το συγχωριανό μας κ.Γιάννη Μαστρολέων. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια και γιατί εργάζονται εθελοντικά και γιατί άριστους καρπούς αποδίδει η εργασία τους…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Μια ραδιοφωνική εκπομπή της Μητροπόλεώς μας, στο φιλόξενο Δημοτικό Ραδιόφωνο Καρπάθου παρουσιάζει κάθε Πέμπτη βράδυ, 8-10 μμ, ο π.Καλλίνικος και οι συνεργάτες του. Μπορείτε να την ακούσετε ζωντανά στους 101,3 FM και διαδικτυακά στη διεύθυνση: http://www.karpathosfm.com.

ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ
Στον Πειραιά αρραβωνιάστηκαν ο συγχωριανός μας Γιώργος Νικ.Παχούλης και η Ρίτα Νικ. Παπαγεωργίου, από το Απέρι. Να ζήσουν! Στερεωμένοι! Γρήγορα κι από τα στέφανα!

ΚΗΔΕΙΕΣ
Στον Πειραιά πέθανε στις 8 Ιανουαρίου και κηδεύτηκε στο χωριό μας στις 10, η συγχωριανή μας Μαρία χήρα Εμμ. Μωρα|τη. Επίσης, στον Πειραιά πέθανε η συγχωριανή μας Ευδοξία χήρα Εμμ. Πατσουράκη στις 25 Ιανουαρίου και κηδεύτηκε στις 29, στο χωριό μας.
Ας αναπαύσει ο Κύριος τις ψυχές τους! Στα παιδιά και στα εγγόνια τους, ας χαρίζει υγεία, δύναμη και παρηγοριά!

ΜΑΡΤΙΟΣ -ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

Μια ακόμη όμορφη βραδιά, σαν τον παλιό καλό καιρό, μια «αποσπερία» διοργάνωσε για δεύτερη φορά την Κυριακή της Αποκριάς 10 Μαρτίου ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων. Ακούστηκαν ιστορίες παλιές, ευχάριστες, ψυχαγωγικές και ωφέλιμες. Μαζί μας ο Αρχιμ. π.Αχίλλιος Τσούτσουρας, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Λαρίσης, ο Αρχιμ. π.Θεόφιλος και πολλοί χωριανοί.

DSCN2116

DSCN2148

Το πρωί της Πέμπτης 14 Μαρτίου ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης του χωριού, από τον εργολάβο κ.Φραγκιό Βόζο. Ένα έργο μεγάλο, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, που προκαλεί πολλές και ποικίλες συζητήσεις, που φέρνει προσωρινή αναστάτωση στη ζωή μας, αλλά θα κριθεί όταν ολοκληρωθεί, στο τέλος του!

Το βράδυ της Πέμπτης 14 Απριλίου προκλήθηκε φωτιά στην κατάφυτη με πεύκα περιοχή «Άδεια» Πυλών. Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής με 6 αυτοκίνητα και18 άντρες, η παρουσία του Δημάρχου κ.Μιχάλη Χανιώτη και των μηχανημάτων του Δήμου μας και η για μια ακόμη φορά δυναμική παρουσία μερικών νέων συγχωριανών μας απέτρεψε το μεγαλύτερο κακό. Κάηκαν περίπου 70 στρέμματα δασώδους και χορτολιβαδικής έκτασης.

Την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου πανηγύρισε το εξωκλήσι των Αγίων 40 Μαρτύρων. Τη Θεία Λειτουργία στο Ναό της Παναγίας, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Αμβρόσιος με τον π.Καλλίνικο και τους Διακόνους π.Λουκά και π.Αμβρόσιο. Ακολούθησε προσφορά γεύματος στο Μέγαρο και γλέντι με καρπάθικη μουσική (Βασίλης Νουάρος, Ανδρέας Χηράκης, Βασιλειάδης) και ποικίλη από τον Πρόδρομο Μαυρίδη, τραγούδι και τον Στέφανο Δορμπαράκη, στο αρμόνιο, που ήρθαν από τον Πειραιά ειδικά για την πανήγυρη. Τραγούδια και χορός, λίγο πριν την Σαρακοστή. Μια ξεχωριστή μέρα! Μια ξεχωριστή χαρά!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου έγινε η Δοξολογία για την εθνική μας επέτειο, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ιερού Λόχου και παρέλαση της νεολαίας των Πυλών. Την επόμενη Κυριακή 31 Μαρτίου έγινε και η καθιερωμένη γιορτή της 25ης Μαρτίου στο Ενοριακό μας Κέντρο. Τραγουδήσαμε όλοι μαζί, είπαμε ποιήματα μικροί και μεγάλοι, ακόμη και ο Πρόεδρος κ.Γιάννης Κωνσταντινίδης, μίλησε πολύ ωραία για το νόημα της εθνικής παλιγγενεσίας η μαθήτρια της Γ΄Λυκείου Σοφία Φούντα, είδαμε μια ταινία για τους ήρωες και την κρίση.

Και φέτος εορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια ο προστάτης του χωριού μας Τίμιος Σταυρός, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 7 Απριλίου. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Αμβρόσιος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού π.Γεώργιο Δορμπαράκη, τον Εφημέριο του χωριού μας π.Καλλίνικο και τον Ιεροδιάκονο π.Αμβρόσιο Μαναρουλά. Το απόγευμα τελέστηκε ο κατανυκτικός Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού, τους οποίους ανέγνωσαν ο Αρχιμ. π.Μιλτιάδης Μίτσελλ, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς μας, ο Ιερομόναχος π.Αθανάσιος Γκότσης, Εφημέριος Μεσοχωρίου και ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Γεώργιος Δορμπαράκης. Ακολούθησε στο Δημοτικό Μέγαρο για 18η συνεχή χρονιά η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του π.Γεωργίου με θέμα: « Πώς να βλέπουμε το Χριστό κατά τον Γέροντα Πορφύριο». Ακολούθησε γόνιμος διάλογος.
DSCN2787

DSCN2801

DSCN2810

DSCN2815

DSCN2896

DSCN2985

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από το Σάββατο 13 Απριλίου μέχρι το Πάσχα λειτούργησε το παζάρι χειροποίητων ειδών του Συλλόγου Κυρών και Δεσποινίδων. Πασχαλινές λαμπάδες, καρπάθικα κεριά, σπιτικά λικέρ, γλυκά του κουταλιού, στολισμένα καλάθια… Όλα φτιαγμένα με μεράκι και φαντασία… Πάντα εξαιρετική εργασία οι Κυρίες και οι Δεσποινίδες του χωριού μας! Μπράβο τους!

Στον ενοριακό μας κινηματογράφο προβλήθηκαν δυο ταινίες τα βράδια των Κυριακών 14 και 21 Απριλίου. Μια ωραία παρουσίαση των Αγίων Τόπων, όπου βάδισε ο Χριστός και η κινηματογραφική υπερπαραγωγή «Ο Χιτών», η ιστορία του εκατόνταρχου που κέρδισε στα ζάρια τον χιτώνα του Χριστού και η θαυμαστή μεταστροφή του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Πάσχα! Το πέρασμα από το Γολγοθά στην Ανάσταση! Από το θάνατο στη ζωή! Ήρθαν πολλοί συγχωριανοί μας για να γιορτάσουμε μαζί! Γέμισε ανθρώπους το χωριό μας, χαρούμενες φωνές των πολλών παιδιών, άνοιξαν σπίτια, χάρηκαν οι καρδιές! Πολλοί και οι συμμετέχοντες στις ακολουθίες, με ησυχία και κατάνυξη. Ψάλτες φέτος εκλεκτοί! Ο Θεολόγος κ.Νίκος Μαντζούρης, ο φοιτητής Μαθηματικών κ.Μιχάλης Φράγκος, ο κ.Γιάννης Νισύριος και ο κ.Γιάννης Μαστρολέων απέδωσαν με εξαιρετικό ύφος τους βυζαντινούς ύμνους των Παθών του Χριστού μας και της Αναστάσεως! Επιτάφιος ωραιότατα στολισμένος και φέτος από τις οικογένειες των συγχωριανών μας κ.Γιάννη Λαχανά και κ.Λευτέρη Μαύρου, μια ήσυχη αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, χάρη στα φιλότιμα παιδιά μας, που δεν έμειναν μαζί μας μέχρι το τέλος, αλλά σεβάστηκαν την επιθυμία των 110 πιστών που ήθελαν να ζήσουν την ομορφότερη και τη λαμπρότερη λειτουργία του χρόνου σε μια ήρεμη και ήσυχη ατμόσφαιρα! Τα πολλά ανοιχτά σπίτια φέτος υποδέχτηκαν και θρόνιασαν την εικόνα της Παναγίας μας τη Λαμπρή Τρίτη, κατά τα καθιερωμένα. Λειτουργήθηκαν τα ξωκλήσια της Αγίας Ειρήνης και της Ζωοδόχου Πηγής, που πανηγύριζαν τη Λαμπροβδομάδα. Μια γεμάτη λαμπροβδομάδα! Και του χρόνου!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

ΓΕΝΝΗΣΗ: Στις 20 Μαρτίου απέκτησαν στην Αθήνα το τρίτο τους παιδί, μια χαριτωμένη κόρη, την Κωνσταντίνα ο Μανώλης Αλεξιάδης και η Μαρία Νισύριου. Να τους ζήσει! Πολλές χαρές να τους φέρει! Να γραφεί το όνομά της στο βιβλίο του Παραδείσου.

Γάμος : Ο κ.Δημήτριος Σκαρβελάκης, θεολόγος Καθηγητής από την Αγία Μαρίνα Κάσου και η συγχωριανή μας δ.Ευγενία Νικ. Μαστρολέων, Απόφ. Ελληνικού Πολιτισμού – ΕΑΠ ενώθηκαν με το ιερό μυστήριο του Γάμου, το απόγευμα της Λαμπρής Τετάρτης 8 Μαΐου. Ήρθαν στην εκκλησία χωρίς καμία καθυστέρηση! Κουμπάροι ήταν ο κ.Νικόλαος Νικολόπουλος και η δ.Άννα Βασ. Κωνσταντινίδη. Το μυστήριο ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Αμβρόσιος, συμπαραστούμενος από 7 Ιερείς (οι 4 από τον Ιερό Ναό Αγ.Νικολάου Καλλιθέας Αθηνών, όπου διακονεί ο γαμπρός). Ακολούθησε ωραίο παραδοσιακό γλέντι στο Μέγαρο. Να ζήσει το νέο αντρόγυνο! Να τους χαρίζει ο Θεός αγάπη, υπομονή, πολλά και καλά παιδιά, το αμαράντινο στεφάνι του Παραδείσου!

ΚΗΔΕΙΑ: Στις 7 Απριλίου πέθανε και ετάφη στη Ρόδο (μια και δεν υπήρχε τρόπος να μεταφερθεί στην Κάρπαθο) η συγχωριανή μας Ευγενία Λυριστάκη. Θερμά συλλυπητήρια στο σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια της. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή της! Καλόν Παράδεισο!

ΜΑΪΟΣ -ΙΟΥΝΙΟΣ 2013

Στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, στο «ΑΚΤΑΙΟΝ» της Ρόδου, ενώπιον του Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου και πλήθους γονέων μίλησε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 ο Εφημέριος του χωριού μας π.Καλλίνικος Μαυρολέων, με θέμα: «10 πράγματα που πρέπει να λέμε και 10 που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας».

Στο γραφικό ξωκλήσι του αγίου Φανουρίου Πυλών, την Κυριακή 9 Ιουνίου έγινε φέτος η κοινή λήξη των κατηχητικών μαθημάτων των ενοριών Αρκάσας και Πυλών. Προηγήθηκε η ακολουθία του Εσπερινού από τους δύο Εφημερίους π.Σπυρίδωνα Καράμαλη και π.Καλλίνικο. Ακολούθησε γιορταστική εκδήλωση, που περιελάμβανε ανάγνωση ψυχωφελών κειμένων, απαγγελία ποιημάτων, χριστιανικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στα μικρά παιδιά του Κατηχητικού των Πυλών, για την επιμελή συμμετοχή τους στο Κατηχητικό και αναμνηστικά βιβλία σε όλους! Δεν έλειψαν τα κεράσματα που προσέφεραν τα μέλη των Κατηχητικών των δύο Ενοριών!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τιμή στα γηρατειά! Μια ξεχωριστή βραδιά συνδιοργάνωσαν η Εκκλησιαστική Επιτροπή και ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων του χωριού μας την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013. Μια εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους δικούς μας ανθρώπους, τους γέροντες και τις γριούλες του χωριού μας. Για τα γηρατειά μίλησε ο π.Καλλίνικος, παρουσιάζοντας και στατιστικά στοιχεία για τις ηλικιακές ομάδες του χωριού, ενώ παραδοσιακούς σκοπούς χορούς και τραγούδια απέδωσαν άριστα η χορευτική ομάδα και τα μικρά παιδιά μας, που όλο το χρόνο παρακολουθούν τα μαθήματα που διοργανώνει ο συγχωριανός μας κ.Γιάννης Μιχ. Μαστρολέων. Καρπάθικη μουσική έπαιξαν αφιλοκερδώς ο κ.Μανώλης Φελουζής, ο κ.Μανώλης Κρητσιώτης και ο κ.Γιάννης Σαρής. Ξεχωριστή τιμή αποδόθηκε στη συγχωριανή μας κ.Ολυμπία Μαλιχουτσάκη – Μαρίνου για το μάθημα ζωής που δίνει προς όλους μας, προσέχοντας με στοργή υπερηλίκους και ασθενείς συγγενείς της. Το βιογραφικό παρουσίασε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φωτεινή Νικ. Κωνσταντινίδη. Τιμητική διάκριση δόθηκε επίσης και στο συγχωριανό μας κ.Γιάννη Μιχ. Μαστρολέων, για την πολύχρονη αφιλοκερδή διδασκαλία και εκμάθηση των παραδοσιακών σκοπών και χορών του νησιού μας, στα παιδιά και τους νέους μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο Κρήτη διοργάνωσαν φέτος, από 24-29 Ιουνίου, την εκδρομή τους τα μέλη του Μαθητικού Συνεταιρισμού του χωριού μας και οι γονείς τους. Για 6 μέρες, 50 συγχωριανοί μας, μικροί και μεγάλοι, με επικεφαλής τον Εφημέριό μας π.Καλλίνικο, πέρασαν θαυμάσια! Επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Παναγίας Γωνιάς στο Κολυμπάρι, Παναγίας Χρυσοπηγής, Τζαγκαρόλων και Αγία Μονή, Μετόχι της Ι.Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους στα Χανιά, τη Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, την Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής με τα εξαιρετικά Ιδρύματά της και Παναγίας της Οδηγήτριας, στο Ηράκλειο, την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Χανίων και το φιλανθρωπικό ίδρυμα της αείμνηστης Μαρίκας Κουφάκη, την πόλη του Ρεθύμνου, τα ιστορικά παλάτια της Κνωσού, το υπέροχο Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το «water park» και τις νεροτσουλήθρες του και το μοναδικό στην Ελλάδα θαυμάσιο Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», στο Βιοτεχνικό πάρκο Σούδας. Συναντήθηκαν με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.Ειρηναίο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό. Γεύτηκαν την αγάπη, την πλούσια φιλοξενία, τις ευλογίες και τα δώρα των Σεβασμιωτάτων, των Ιερέων, των Μοναχών, του δημοσιογράφου κ.Γιάννη Κάκανου…. Γλέντι ωραιότατο πραγματοποιήθηκε στο πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» κατά την επιστροφή μας από το Ηράκλειο, με συνταξιδιώτες ταλαντούχους νεαρούς Κασιώτες και Καρπάθιους οργανοπαίχτες…. Ξεχωριστές στιγμές το τρισάγιο, η απόδοση τιμής και η ανάγνωση μαντινάδων του Μηνά Οικονομίδη και Σοφίας Σισαμή στον τάφο του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, στο Κοιμητήριο Αγίου Λουκά Χανίων, παρόντος του Εφημερίου π.Κωνσταντίνου, του αδελφού του Φίλιππου Ηλιάκη και της συζύγου του, καθώς και η ρίψη δάφνινου στεφάνου στο Καρπάθιο πέλαγος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
ΠΤΥΧΙΑ
Τα πτυχία τους απέκτησαν πρόσφατα οι συγχωριανοί μας: η δ.Ευγενία Μαστρολέων, με Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό της Ανθρωπιστικής Σχολής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Η δ.Θεοδώρα Λαχανά, από το Τμήμα Πολιτικών επιστημών της Νομικής Αθηνών και ο Κελευστής του Πολεμικού Ναυτικού κ.Μηνάς Αντ. Καμαράτος, που περάτωσε με επιτυχία την εκπαίδευση του 177ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών στο Σκαραμαγκά και του απονεμήθηκε το ΠΤΥΧΙΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ. Συγχαίρουμε από καρδιάς τους φερέλπιδες νέους συγχωριανούς μας και τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία! Με χαρά θα ανακοινώνουμε στο εξής τις επιτυχίες και άλλων, αρκεί μονάχα να μας ενημερώνουν γι’αυτό.

 

ΚΗΔΕΙΕΣ
Στις 30 Μαΐου πέθανε και κηδεύτηκε την 1η Ιουνίου στα Πηγάδια η Άννα χήρα Ιωάννου Λαγωνικού. Στις 14 Ιουνίου πέθανε και κηδεύτηκε στον Πειραιά η Μαρία χήρα Κων/νου Μαραγκού. Στις 30 Ιουνίου πέθανε στη Ναύπακτο και κηδεύτηκε στη Βόρειο Ήπειρο η Σπυριδούλα Φούντα, μητέρα του συγχωριανού μας Δημήτρη Φούντα. Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχές τους! Καλόν Παράδεισο!

Λειτουργήθηκαν τα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου Φοινικίου την Κυριακή του Θωμά και Αγίου Γεωργίου Προνίου, την Κυριακή των Μυροφόρων. Στους πολυπληθείς προσκυνητές, μετά τη Θεία Λειτουργία, προσφέρθηκε παραδοσιακό γεύμα, από προσφορές ευλαβών συγχωριανών μας. Και η Αγία Καλλιόπη τιμήθηκε δεόντως στις 8 Ιουνίου. Οι Άγιοι ας βοηθούν όλους μας κι ας πρεσβεύουν στον Κύριο για τη σωτηρία μας!

ΙΟΥΛΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

Το απόγευμα της Κυριακής 21ης Ιουλίου ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων του χωριού μας «ΠΡΟΟΔΟΣ» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 1ο «φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων». Μια ξεχωριστή, πρωτότυπη, παραδοσιακή βραδιά, με χειροποίητα καρπάθικα προϊόντα, παραδοσιακά φαγητά και χορούς. Οι κυρίες και οι δεσποινίδες του χωριού μας εργάζονται όλο το χρόνο, με κέφι και μεράκι, παράγοντας εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, γι’ αυτό και προσέλκυσαν μέγα πλήθος από τουρίστες και συμπατριώτες μας στην πλατεία, στην είσοδο του χωριού. Οι καλεσμένοι τους ήρθαν, είδαν, δοκίμασαν, αγόρασαν, έφαγαν, χόρεψαν με τους νέους του χωριού, απήλαυσαν και το ιδανικό ηλιοβασίλεμα, που βλέπεις από τις Πυλές… Ένα ακόμη « άριστα» στο ενεργητικό τους!
Κυρίες παζάρι

«Άριστα», όμως, πήραν και οι νέοι και οι… γέροι  του χωριού μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πυλών κ.Γιάννη Κωνσταντινίδη για να συμβάλουν στην καθαριότητα του χωριού μας ενόψει του πανηγυριού της  Παναγίας μας. Έλαμψε το χωριό μας και καθαρό και στολισμένο υποδέχθηκε και φέτος τους πολυπληθείς προσκυνητές που ήρθαν να γιορτάσουν μαζί μας την Κοίμηση της Θεοτόκου, της κοινής Μητέρας όλων μας, της Παναγίας μας.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ευλογημένη στρατιά των εθελοντών σε άλλη θέση τώρα, συνέχισε το «τιτάνιο» έργο της και στην καθαριότητα του Ναού και του Μεγάρου, που ήθελαν πολλή δουλειά, λόγω των έργων ανάπλασης που γίνονται αυτή την περίοδο στο χωριό μας, προετοιμασία αποβραδίς, μετά τον Εσπερινό των φαγητών της επομένης. Κι άλλη στρατιά στο ψήσιμο των φαγητών, το σερβίρισμα, τα κεράσματα…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παράλληλα έγινε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή γενναίος και ωραίος ελαιοχρωματισμός του Ναού αλλά και αποκάλυψη του πολύ ωραίου πέτρινου καμπαναριού από λαξευτή τοπική ατσακόπετρα και στοιχείων των υποστυλωμάτων της τοιχοποιίας από λαξευτή λιθοδομή με πωρόλιθο. Μια άλλη όψη πήρε ο Ναός της Παναγίας μας.

Εκλεκτός χορός ιεροψαλτών απέδωσε άριστα τους ύμνους της Κοιμήσεως, πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχε και στο κύριο τραπέζι, το άγιο τραπέζι, κοινωνώντας προετοιμασμένο κατάλληλο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Το απόγευμα μεθέορτος εσπερινός από τον Πρωτοσύγκελό μας Αρχιμ. π. Επιφάνιο Χριστοδουλάκη και στη συνέχεια παραδοσιακοί χοροί, με εκλεκτούς οργανοπαίχτες, που κράτησαν σε υψηλό επίπεδο το χορό και το κέφι μέχρι πρωίας… Ας είναι η Παναγία βοήθεια όλων! Και του χρόνου!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η χαρά μας για το Πάσχα του καλοκαιριού συνεχίστηκε την Κυριακή 18 Αυγούστου με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών Ουρανίας και Νικολάου Κουσουρελάκη, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Αμβρόσιος στο Ναό της Παναγίας μας.

Αλλά και με τη συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας και ορχήστρας, με τα υπέροχα τραγούδια – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου υπό τη διεύθυνση της κ.Μοσχούλας Βαρδαούλη και τη συμπαράσταση του Φ.Μ. Ομίλου «ΑΠΟΛΛΩΝ». Παρών και ο Πρόεδρος του ΚΟΠΑΠ κ.Γιώργος Χατζηκουτσός. Υπέροχα ακούσματα. Δροσερά, ωραία αναψυκτικά. Ωραία βραδιά!

Το βράδυ της Τρίτης 20ής Αυγούστου διοργάνωσε στο προαύλιο της Παναγίας τη 2η Επιστημονική βραδιά ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πυλών. Μια ακόμη ξεχωριστή και πρωτότυπη εκδήλωση, τόσο διαφορετική απ’ όσες συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι στο νησί μας.

5 Πυλιάτες επιστήμονες μας ενημέρωσαν για τα νεότερα επιτεύγματα της Επιστήμης τους… Ανακοινώσεις παρουσίασαν οι : Μαρίνα Καρίκη, κτηνίατρος ΑΠΘ, «Συμβίωση με τα ζώα συντροφιάς – καθημερινά ερωτήματα», Νίκος Πολίτης, Γεωπόνος, «Αλλαγή οπτικής γωνίας», ο Γιώργος Μαυρολέων, Ιατρός Αλλεργιολόγος, «Ποιότητα Ζωής σε ασθενείς με αλλεργικά νοσήματα», η Φλωράνθη Μπαχά, Χειρουργός Οδοντίατρος (MScD), εξειδίκευση στην Αισθητική Οδοντιατρική, «Αισθητική Οδοντιατρική – Ο δρόμος για ένα ελκυστικό χαμόγελο». Ξεχωριστή συμμετοχή ήταν η προβολή ταινίας «Περίπατος στις Πυλές», με το φακό της Ζήνας Παπαγιάννη. Συντονιστής της επιστημονικής βραδιάς ήταν ο συγχωριανός μας κ.Ιωάννης Καραϊτιανός, Επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής χειρουργός του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ενώ τα βιογραφικά των ομιλητών παρουσίασε η δ.Θεοδώρα Λαχανά, Πτυχιούχος του τμήματος Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών  του Παν. Αθηνών. Οι πολυπληθείς συγχωριανοί μας που παραβρέθηκαν ζήτησαν να καθιερωθεί ως ετήσια εκδήλωση. Θα το επιχειρήσουμε!
DSCF7336

DSCF7345

DSCF7354

DSCF7360

DSCF7364

DSCF7369

DSCF7386

DSCF7388

DSCF7392

Η Σοφία Φούντα του Δημητρίου και της Αλεξάνδρας, θα μας αποχωριστεί κι αυτή με τη σειρά της, γιατί πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και εισήχθη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Μανώλης Νικολάου Λυριστής, πήρε το πτυχίο του από την Οδοντιατρική Σχολή του  Πανεπιστημίου Jozefa Pavla Satarica της Σλοβακίας. Θερμά συγχαρητήρια και στους δυο νέους συγχωριανούς μας! Καλή πρόοδο! Καλή σταδιοδρομία!

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου, στο γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Φοινίκι, βαπτίστηκε η Αικατερίνη, κόρη του Σάκη Πολύχρονου και της Τίνας Κων. Τσιραγάκη. Ανάδοχος ήταν η Ζήνα Νικ. Παπαγιάννη. Να ζήσει! Καλή χριστιανή να γίνει! Να γραφεί τ΄όνομα της στο βιβλίο του Παραδείσου! Άξια να είναι και η νονά!

Στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, τέλεσαν το γάμο τους το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013 ο Γιώργος Καμπούρογλου και η Βενετία-Σοφία Βελονάκη, το γένος Καραϊτιανού. Να ζήσουν ευτυχισμένοι και αγαπημένοι! Να στερεώνει πάντοτε την αγάπη τους η Χάρη του Θεού!

 

Στις 16 Αυγούστου απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους, ένα χαριτωμένο αγοράκι ο Γιώργος η Βάνια Ζουλουφού. Και στις 24 Αυγούστου απέκτησαν το πρώτο τους κοριτσάκι ο Βασίλης Γ. Νουάρος και η Ειρήνη Χρ. Πανάρετου. Να είναι ευλογημένα! Πολλές χαρές να τους φέρουν! Και γρήγορα να βαπτιστούν! Να γίνουν παιδιά και της  Μεγάλης μας Μάνας, της Εκκλησίας!

Λειτουργήθηκαν τα ξωκλήσια της Αγίας Κυριακής, του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής, του Χριστού, του Αγίου Φανουρίου, στο οποίο λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.Ναθαναήλ, του Αγίου Ιωάννου Εῢρων. Οι Άγιοι ας βοηθούν όλους μας κι ας πρεσβεύουν στον Κύριο για τη σωτηρία μας!
DSCF8067

DSCF8091

DSCF8121

DSCF8155

DSCF8171

DSCF8189

DSCF8193

DSCF8276

DSCF8297

DSCF8389

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητες. Bookmark the permalink.

One Response to ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ*ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

  1. Ο/Η Aνθή Σταυριανοπούλου λέει:

    Από τις πιό ωραίες κοινότητες που έχω γνωρίσει!Νιώθω τυχερή που επικοινωνώ μαζί σας και…πάντα εύχομαι να είστε γεμάτοι απο ζωή στο όμορφό σας χωριό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s