Ένας σπουδαίος Μητροπολίτης που γεννιέται μια φορά κάθε εκατό χρόνια!

Του Κώστα Ζουρδού Θεολόγου

Μια παρέα θρησκευόμενων νέων, λίγα χρόνια πριν, αποφάσισε να επισκεφτεί έναν φωτισμένο ασκητή κληρικό με πολλά πνευματικά χαρίσματα στην αγωνιστική του παλαίστρα κάπου στην Αττική. Σε μια αποστροφή τις συζήτησης τους το θέμα περιστράφηκε γύρω από έναν Μητροπολίτη που με το έργο του είχε συγκλονίσει την μητροπολιτική του περιφέρεις αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Ο ασκητής κληρικός είπε για τον Μητροπολίτη πως: « ένας τέτοιος σπουδαίος Μητροπολίτης γεννιέται κάθε εκατό χρόνια ». Ο ασκητής κληρικός δεν ήταν άλλος από τον ασκητή της Πεντέλη τον χαρισματούχο Γέροντα π. Πορφύριο και ο Μητροπολίτης, ο Πειραιώς Καλλίνικος Καρούσος.

Image

Σαν σήμερα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Βαρθολομιό Ηλείας γεννιέται ο μετέπειτα Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος Καρούσος κατά κόσμων Κωνσταντίνος, σε ένα ζεστό θρησκευτικό περιβάλλον εφάμιλλο με τις πνευματικές συνθήκες της εποχής. Γεννήθηκε εκείνος που με το έργο του ανέστησε πνευματικά μια ολόκληρη πόλη που πριν περηφανευόταν μόνο για τα κόκκινα φανάρια και το ανέξοδο νταηλίκι. Είναι ο άνθρωπος που έγινε ιεραποστολικό παράδειγμα για όλη την Εκκλησία της Ελλάδος, σημείο αναφοράς που καθορίζει την  εσωτερική ιεραποστολική πνευματική ιστορία της πατρίδας μας σε εποχή πριν Καλλινίκου και μετά Καλλινίκου. Αν δεν ήταν ο Πειραιώς Καλλίνικος, άνθρωποι που σήμερα φαντάζουν σαν πνευματικοί γίγαντές θα ήταν στο περιθώριο της ιστορίας.

Για να γράψει κανείς για το έργο του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου, είναι μια ενέργεια που απαιτεί βαθιά μελέτη και αρκετό χρόνο. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Πειραιώς Καλλίνικο τόσο σπουδαίο; Θα τονίσουμε δύο σημαντικά στοιχειά που τον έκαναν να ξεχωρίζει και να μείνει για πάντα στην ιστορία και στις καρδιές μας.

Το πρώτο ήταν πως ,ο Πειραιώς Καλλίνικος ξεπέρασε τον εαυτό του και τις πνευματικές συντηρητικές καταβολές της εποχής του και έκανε το ποιο προοδευτικό έργο στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ενδεικτικό μιας εποχής που ο Πειραιώς Καλλίνικος  βρήκε και άλλαξε συθέμελα ήταν ένα περιστατικό που διηγούνται παλιά στελέχη της Μητροπόλεως Πειραιώς και αφορά τον προκάτοχο του Μακαριστό Μητροπολίτη Πειραιώς κυρό Χρυσόστομο Ταβλαδωράκη. Ο αείμνηστος Ιεράρχης είχε « απειλήσει » με φωτιά αν στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς οι νέοι εγκαθιστούσαν ένα τραπέζι με πικ-πονκ. Αυτό το περιστατικό ασφαλώς και δεν μειώνει την πνευματική ακτινοβολία του Μακαριστού Μητροπολίτη αλλά καταδεικνύει περίτρανα την αλλαγή που έφερε στην ιεραποστολική δράση ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος  αλλάζοντας το κλίμα της εποχής , δημιουργώντας νέα ήθη στην νεανική προσεγγίσει της εκκλησίας απέναντι στους νέους.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η  αγάπη του Γέροντα Μητροπολίτη Καλλίνικου για τους νέους που ήταν τόσο μεγάλη που μπορούσε να δώσει όλη του την ύπαρξη αρκεί να λειτουργούσαν οι κατασκηνώσεις, να γέμιζαν τα πνευματικά κέντρα με νέους, να είχαν όλα εκείνα τα πνευματικά και υλικά εφόδια που θα βελτίωναν τις ζωές τους. Την πρώτη χρονιά μετά την ενθρόνιση του αναφέρεται ένα περιστατικό που πάλι κατά αγαθή συγκυρία έχει σημείο αναφοράς την ενορία του Αγίου Βασιλείου.

Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος αποφασίζει να μιλήσει στους νέους της μητροπόλεως του στο παλιό πνευματικό κέντρο της ενορίας. Λίγα λεπτά πριν την προγραμματισμένη  συνάντηση η αίθουσα του κέντρου ήταν άδεια. Δύο νέοι άνθρωποι ένας διάκονος και ένας λαϊκός έχουν βγει στους δρόμους για να «μαζέψουν» κόσμο. Πρόκειται για τον μετέπειτα Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο και για τον μετέπειτα Ηγούμενο, αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Μαυρολέων. Δεν γνωρίζω αν από την άδεια ή την σχεδόν άδεια αίθουσα αυτή την πρώτη φορά ο Μητροπολίτης Καλλίνικος πείσμωσε. Εκείνο που ξέρω είναι πως από τότε και μετά όπου ο Γέροντας Καλλίνικος μίλαγε κατακλύζονταν από εκατοντάδες νέους, που σήμερα μεγαλουργούν στους πνευματικούς στίβους της ζωής.

Γνωρίζω πως οι πνευματικοί άνθρωποι δεν γιορτάζουν γενέθλια. Δεν με ενδιαφέρει  το πρωτόκολλο. Εύχομαι ο Γέροντας Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος να ζήσει αρκετά χρόνια ακόμα και να μας φωτίζει τον δρόμο. Ελπίζω η γενέτειρα πόλη μου, ο Πειραιάς, που τόσο  αγαπάει ο Γέροντας να  τον τιμήσει έτσι όπως ακριβώς του αξίζει. Όχι σε μερικά χρόνια αλλά τώρα που ο Γέροντας είναι ακόμα κοντά μας και να ονοματίσει έναν δρόμο προς τιμή του, μια πλατεία ,μια γειτονία, για να μάθουν οι νεότεροι ποιος ήταν ο άνθρωπος που έβαλε πνευματική φωτιά στην καρδιά χιλιάδων πειραιωτών και όχι μόνο.

Είναι αλήθεια Γέροντα Πορφύριε, ένας σπουδαίος Μητροπολίτης σαν τον Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο, γεννιέται κάθε εκατό χρόνια…

Image

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητες, Ιερατικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ένας σπουδαίος Μητροπολίτης που γεννιέται μια φορά κάθε εκατό χρόνια!

 1. Ο/Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗ λέει:

  Άξιος!!!
  Άξιοι και οι νεότεροι συνεχιστές αυτής της φιλοσοφίας.
  Την ευχή τους.

 2. Ο/Η Миша λέει:

  «δεν είμαστε παπούα , δεν είμαστε ζουλού είμαστε οι χούλιγκαν του Νίκου του ψηλού»…
  την ευχή σου π.Καλλινικε 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s