Στην Πανήγυρη της Ι.Μονής Ξηροποτάμου ο Σεβ.Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιος

Ο Σεβ. Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιος προέστη της Πανηγύρεως του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.

» Σήμερα υψώθηκε στον κόσμο ο Σταυρός, το Σημείο της καταλλαγής, η πηγή του ελέους, το άρμα της νίκης, η ασπίς της πίστεως, η κλίμαξ της σωτηρίας, το μέτρον της αγάπης, η άγκυρα της ελπίδος, το κλειδί του παραδείσου» . (Γέροντος Υακίνθου)

DSCN1234


Στο Αγιώνυμον Όρος μετέβη και πάλιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιος για να προστεί της Ιεράς Πανηγύρεως της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Ξηροποτάμου, για τη μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της Μονής Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. κ.Ιωσήφ και της Συνοδείας του και άδεια και ευλογία της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου.

Ο Σεβ/τος έφθασε στον Άγιον Όρος το πρωί της Πέμπτης 26ης Σεπτεμβρίου 2013 συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. π.Καλλίνικο Μαυρολέοντα, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγ.Γεωργίου Βασσών Καρπάθου και Ιεροκήρυκα της Ι.Μητροπόλεως και τον Ιεροδιάκονο της Μητροπόλεως π.Αμβρόσιο Μαναρουλά.
DSCN1085

DSCN1088

DSCN1092

Κατ’αρχήν επισκέφθηκε το Πρωτάτο, όπου και προσκύνησε την Εφέστιο Εικόνα της Προστάτιδος και Εφόρου του Αγιωνύμου Όρους Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ». Ακολούθως έγινε δεκτός από τον Πρωτεπιστάτη Ιερομόναχο π.Στέφανο Χιλανδαρινό και τους Επιστάτες Ιερομόναχο π.Παύλο Ξηροποταμινό, Ιερομόναχο Παΐσιο Γρηγοριάτη και τον Γραμματέα Μοναχό π.Ζαχαρία, για να δώσει την Πατριαρχική Άδεια και να λάβει τα σχετικά έγγραφα της Ιεράς Κοινότητος.

Αμέσως μετά μετέβη στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, όπου και τον υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος Αρχιμ. κ.Ιωσήφ και η Συνοδεία του. Κατευθύνθηκε προς το Καθολικό της Μονής, προσκύνησε το Τίμιο Ξύλο και τα Άγια Λείψανα, που φυλάσσονται στη Μονή και δέχθηκε το παραδοσιακό κέρασμα στο Συνοδικό.
DSCN1106

DSCN1128

DSCN1152

DSCN1154

DSCN1155

DSCN1158

DSCN1167

Το απόγευμα προέστη του Μικρού Εσπερινού, της Τραπέζης και της Ιεράς Αγρυπνίας με την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που ακολούθησε. Παρέστησαν οι Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Παύλου κ.Παρθένιος, Φιλοθέου κ.Νικόδημος, εκπρόσωποι πολλών Ιερών Αγιορειτικών Μονών και Κελλίων, καθώς και των Λιμενικών, Αστυνομικών και Τελωνιακών Αρχών της Δάφνης και τρεις εκατοντάδες Πατέρες και αδελφοί.
DSCN1212

DSCN1220

DSCN1231

DSCN1241

DSCN1250

DSCN1265

DSCN1273

DSCN1285

Στο τέλος του Όρθρου αφιέρωσε στην Εφέστιο Εικόνα των Αγίων Τεσσαράκοντα, Προστατών της Μονής, το εγκόλπιο που φορούσε, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής.

DSCN1289

Στις ακολουθίες έψαλλαν χοροί από τις Συνοδείες των Δανιηλαίων από τα Κατουνάκια και από το Κελλίον Αγίου Νικολάου Μπουραζερίου, περιστοιχιζόμενοι από εκλεκτούς Αγιορείτες Ιεροψάλτες και μαθητές της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.

Στην πανηγυρική τράπεζα ο Καθηγούμενος π.Ιωσήφ ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή, τη συμπροσευχή και τη μετοχή τους στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα, νεώτερες επιστημονικές ανακαλύψεις και τεκμηριώσεις των όσων μέχρι τώρα γνωρίζουμε σχετικά με την εύρεση και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού και για το μεγαλύτερο σε ποσότητα παγκοσμίως τεμάχιο Τιμίου Ξύλου που σώζεται και φυλάσσεται ως τιμαλφέστατο και πολυτιμότατο κειμήλιο στην Ιερά Μονή.

Ακολούθως αντιφώνησε ο Σεβ/τος Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, Αγιορείτης Λαυριώτης Επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου. Ευχαρίστησε για την τιμή να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και μετέφερε τις Πατριαρχικές Ευχές και Ευλογίες στον Άγιο Καθηγούμενο, στην Ξηροποταμινή αδελφότητα και σε όλους τους συμπροσκυνητές, με εντολή που έλαβε προσωπικώς και δια ζώσης από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο, μια και βρέθηκε προ ολίγων ημερών στην Κωνσταντινούπολη, στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας. Στην ομιλία του, που ακολούθησε, αναφέρθηκε στην Ιστορία του Αγιορειτικού Μοναχισμού, στα πρόσωπα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου και του Οσίου Παύλου του Ξηροποταμινού, Κτήτορος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, στον μακαριστό Γέροντά του Μητροπολίτη Μιλητουπόλεως και μετέπειτα Κώου κυρό Ναθαναήλ και σε πρόσωπα παλαιών Ξηροποταμινών Πατέρων που γνώρισε κατά την 50ετή μοναχική και ιερατική του διακονία, καθώς και στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή κατά την είσοδό του προ 53 ετών στη μοναχική αγιορειτική ζωή.

Ανέλυσε δι΄ολίγων τον υπέροχο ύμνο «Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης» και τη γνωστή παράσταση του εσταυρωμένου Μοναχού και υπενθύμισε τη σταυρωμένη πορεία και ζωή των Αγιορειτών Πατέρων. Τέλος, ευχαρίστησε τους Ιεροψάλτες, τους διακονητές και τους ευλαβείς προσκυνητές, στους οποίους και διένειμε κατά την τάξη κλάδους βασιλικού και αναχώρησε για την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, Μονή της μετανοίας του, για ολιγοήμερη παραμονή.

DSCN1292 DSCN1297 DSCN1301 DSCN1313 DSCN1314 DSCN1323 DSCN1328 DSCN1339 DSCN1344 DSCN1350 DSCN1360

Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων

Advertisements
This entry was posted in Αγιορειτικά, Επικαιρότητες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s