2ο θερινό Σχολείο στις Πυλές Καρπάθου

therina 2017 (2)

Αγαπητοί γονείς,

Με πολλή χαρά σας ανακοινώνουμε την απόφασή μας να λειτουργήσει και φέτος, για λίγες ημέρες, στο σχολικό κτήριο του χωριού μας, το « 2ο Θερινό Σχολείο Πυλών Καρπάθου».

Σκοπός του Θερινού Σχολείου δεν είναι μόνο να δώσει μια άλλη γνώση και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά κατά τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους συνήθως τα παιδιά δεν ξέρουν τι να κάνουν και περνούν πολλές ώρες στο δρόμο χωρίς να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Αλλά να μπορέσουν να γνωρίσουν κι άλλα πράγματα, που δε διδάσκονται στο Δημοτικό Σχολείο… Ένα εξερευνητικό ταξίδι στη γνώση, με παιγνιώδη τρόπο, αβίαστα και ανέμελα.

Οι πρώην μαθητές του Σχολείου μας, επιστήμονες σήμερα και φοιτητές σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, αλλά και άλλοι νέοι επιστήμονες και φοιτητές, που προσκαλέσαμε και θα έρθουν ειδικά για το 2ο Θερινό Σχολείο από την Αθήνα, θα διδάξουν στα παιδιά μας πρωτότυπα μαθήματα, σε διάφορες θεματικές ενότητες, όπως:

Ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, ελληνική ιστορία, ορθόδοξη χριστιανική αγωγή, οικιακή οικονομία, οικογενειακός προγραμματισμός, γεωπονικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, περιβαλλοντική αγωγή, ήθη – έθιμα και μαντινάδες, γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα, γυμναστική, πρώτες βοήθειες, παιχνίδια, εκδρομές και άλλα και άλλα με πρωτότυπους τρόπους! Δε θα έχει διαβάσματα! Δε θα έχει βαθμούς! Δε θα έχει εξετάσεις! Και φυσικά θα είναι εντελώς δωρεάν!

Ειδικά στο φετινό πρόγραμμα –και συγκεκριμένα από 23-30 Ιουλίου- με την ειδική ομάδα εκπαιδευτικών από την Αθήνα τα παιδιά μας θα επεξεργαστούν συγκεκριμένη θεματική ενότητα την οποία θα προσεγγίσουν από διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού μας και θα περιλαμβάνει τις επιμέρους ενότητες:

Μουσική και χορός:   «μουσικά» παιχνίδια, τα οποία θα ενισχύσουν την μουσικότητα των παιδιών, πρώτη γνωριμία με τη βυζαντινή μουσική μέσω παιχνιδιών, καταλήγοντας στην εκμάθηση κάποιου ύμνου, εισαγωγή σε μουσικές έννοιες (π.χ. ρυθμός, χροιά, τονικό ύψος), διδασκαλία παραδοσιακών τραγουδιών, τραγούδια με ενδιαφέρουσα πλοκή και που έχουν παράλληλα «ζωντανό» ρυθμό. Στα πλαίσια της ενότητας αυτής εντάσσεται και ο χορός με σκοπό, το τραγούδι και ο χορός, να ιδωθούν ως μια ενότητα και όχι ως δύο άσχετες μεταξύ τους εκφάνσεις του πολιτισμού. Άλλη μια δραστηριότητα είναι η κατασκευή απλών αυτοσχέδιων ιδιόφωνων μουσικών οργάνων, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μια εισαγωγή στην τέχνη της οργανοποιίας.

Λογοτεχνία-λαογραφία-θέατροΠαρουσιάζουμε στους μαθητές ένα λαϊκό παραμύθι, το οποίο περιέχει θεατρικά και μουσικά στοιχεία. Οι μαθητές θα κληθούν να συμμετάσχουν στην αφήγηση αυτή προσθέτοντας στοιχεία, τα οποία θα τους ζητούνται, είτε κατά την διάρκεια είτε με το πέρας της αφήγησης. Δηλαδή τα παιδιά θα παίξουν ρόλους και θα συμβάλουν στο αφηγηματικό-θεατρικό δρώμενο με ποικίλους τρόπους.

Εικαστικά: Οι μαθητές θα έρθουν σε γνωριμία με συγκεκριμένες τεχνικές, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν δικές τους συνθέσεις που θα σχετίζονται με την θεματική μας ενότητα και οι οποίες θα είναι καρπός της έμπνευσης τους.

Τα μαθήματα θα γίνονται κατά βάση πρωί, 10.00-13.00 αλλά και κάποιες μέρες και απόγευμα, από τις 19 Ιουλίου περίπου έως τις 10 Αυγούστου. Δε θα είναι κάθε μέρα! Ανάλογα με τον αριθμό που θα δηλώσουν και τις ηλικίες τους θα βγαίνει κάθε βδομάδα το πρόγραμμα της επομένης. Τα παιδιά θα έχουν χρόνο και να παίξουν και να πάνε για μπάνιο και να χαρούν το καλοκαίρι τους!

Αν το παιδί σας θέλει να συμμετάσχει σ’ αυτό το Σχολείο τότε πρέπει να συμπληρώσετε εσείς το σχετικό έντυπο και να μου το παραδώσετε οπωσδήποτε μέχρι τις 10 Ιουλίου 2017.  Μπορείτε όποτε θέλετε να ζητήσετε οποιαδήποτε διευκρίνιση!

Ευχαριστώ πολύ τους πρώην μαθητές μου για την απόφασή τους να διαθέσουν τον πολύτιμο χρόνο και τις γνώσεις τους για τα παιδιά μας! Ευχαριστώ πολύ και τους άλλους νέους και τις νέες από την Αθήνα, που θα διαθέσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών τους για τα παιδιά μας! Ευχαριστώ κι εσάς κι ελπίζω να δείτε με κατανόηση και φέτος τα οφέλη που θα προκύψουν στα παιδιά μας απ’ αυτό το «2ο Θερινό Σχολείο»!

Αναμένω την απάντησή σας!

Σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

π.Καλλίνικος Μαυρολέων

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s