ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013)

«Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια».

Στις 14 Σεπτεμβρίου γιορτάσαμε την παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού, του προστάτη και πολιούχου του χωριού μας, με επίκεντρο το γραφικό ξωκλήσι, στην άκρη του χωριού μας. Προετοιμασίες με εθελοντική συμμετοχή πολλών, πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία από τους Ιερείς μας Αρχιμ.π.Μιλτιάδη Μίτσελ, Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεώς μας, που κήρυξε και το θείο λόγο, τον Πρωτ. π.Γεώργιο Οικονομίδη και τους Πρεσβυτέρους π.Αθανάσιο Γκότση, π.Ιωάννη Νεραντζούλη, π.Σπυρίδωνα Καράμαλη, Όρθρος και Θεία Λειτουργία το πρωί και η τελετή της Υψώσεως από τον Εφημέριό μας π.Καλλίνικο.

Μετά το παραδοσιακό νηστήσιμο γεύμα στο Δημοτικό Μέγαρο. Παρόντες πλήθος ευσεβών χριστιανών, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ.Μιχάλης Χανιώτης, ο Λιμενάρχης κ.Νικόλαος Σουρούνης, ο Υποδιοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος κ. Ευστάθιος Ζαφειριάδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος κ.Εμμανουήλ Καζαμίας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μιχαήλ Τσαμπουνιεράκης και Θεοδόσιος Μαστρομηνάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πυλών κ.Γιάννης Κωνσταντινίδης και άλλοι. Το απόγευμα τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση προς το Τίμιο Σταυρό.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου χοροστάτησε στο Ναό της Παναγίας μας ο Σεβ.Μητροπολίτης μας κ.Αμβρόσιος, μια και στη γιορτή του Σταυρού έλειπε στην Κάσο. Μαζί με τις ευχές του έδωσε και στα παιδιά του χωριού μας σχολικά είδη, που προσέφερε ο συγχωριανός μας κ.Στράτος Καρίκης, Αντιδήμαρχος Ρόδου, στη μνήμη των αξέχαστων αδελφών του Ιατρών Κώστα και Ηλία Καρίκη.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας χειροτόνησε Διάκονο την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, τον κ.Δημήτριο Σκαρβελάκη, που κατάγεται από την ιστορική Κάσο και είναι σύζυγος της συγχωριανής μας κ.Ευγενίας Μαστρολέων. Στιγμές συγκινητικές και πολύ ενθαρρυντικές για τη Μητρόπολή μας, αφού ένας νέος κληρικός, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε να αφήσει το «κλεινόν άστυ» και να έρθει να υπηρετήσει τους ευλαβείς συμπατριώτες μας στα μικρά χωριά μας. Όλοι –κι εμείς μαζί τους- αναφώνησαν το «ΑΞΙΟΣ».

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου έγινε ο Αγιασμός για την έναρξη των Κατηχητικών μαθημάτων για μικρούς και μεγάλους. Την Κυριακή που ακολούθησε έγινε  προβολή εικόνων και βίντεο από την πανήγυρη του Τιμίου Σταυρού, στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους, που προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Αμβρόσιος και από τη χειροτονία του συγχωριανού μας Διακόνου π.Δημητρίου Σκαρβελάκη.

Ναι, έχουμε μνήμες!  Και θυμόμαστε τους αγώνες των προγόνων μας! Γι’αυτό και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, κι ας μας έκλεισαν το  σχολείο μας, όλα τα παιδιά ήταν εδώ, και πολλοί συγχωριανοί μας, στην Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία το πρωί στην Παναγία, στην κατάθεση στεφάνων μετά στο μνημείο των Ιερολοχιτών και στην παρέλαση. Και το βράδυ στην εορταστική εκδήλωση στο Μέγαρο, που είπαν ποιήματα, διάβασαν κείμενα και τραγούδησαν μικροί και μεγάλοι, είδαν επίκαιρη ταινία για την ιστορία και τα χαμένα μεγαλεία της Ελλάδας μας, αλλά και γεύτηκαν νοστιμότατο φαγητό, κέρασμα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, που παρασκεύασε ο νεαρός συγχωριανός μας μάγειρος κ.Εμμανουήλ Βασ. Φράγκος με την επίβλεψη του παλαιού και πεπειραμένου κ.Κωνσταντίνου Νισύριου.

 Κι άλλοι νέοι ακαδημαϊκοί πολίτες! Οι συγχωριανοί μας Νίκος Γεωργίου Σισαμής πέτυχε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ιονίων Νήσων, ΑΕΝ Κεφαλλονιάς, η Ειρήνη Μηνά Κωνσταντινίδη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Νίκος Βασιλείου Γερακιός στη Διοίκηση επιχειρήσεων – Διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων φιλοξενίας του ΤΕΙ Ηρακλείου. Θερμά συγχαρητήρια και στους τρεις νέους συγχωριανούς μας! Καλή πρόοδο! Καλή σταδιοδρομία!

Έργα Δήμου

Συνεχίζονται –μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα- τα δημοτικά έργα ανάπλασης του χωριού μας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Άρχισαν και οι πλακοστρώσεις, αναδεικνύεται σιγά σιγά μια άλλη όψη που θα πάρει το χωριό μας, αναδεικνύονται και τα προβλήματα που δεν προέβλεψαν οι μελετητές… Δεν αντικαταστάθηκαν οι παμπάλαιοι σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης, πριν πλακοστρωθούν οι δρόμοι, διαμαρτυρήθηκε το Τοπικό Συμβούλιο και τώρα γίνονται προσπάθειες να γίνει αυτό από τα απρόβλεπτα του έργου. Ένα κομμάτι στην έξω γειτονιά, αντικαταστάθηκε ήδη με πρωτοβουλία και τον… οβολό διαφόρων συγχωριανών μας.

 Γεννήσεις

Στις 12 Σεπτεμβρίου απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, ένα χαριτωμένο αγοράκι, ο Ηλίας και η Ανθούλα Σταματιάδη.  Στις 25 Σεπτεμβρίου, το πρώτο τους παιδί, επίσης, ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, ο Νίκος Μαντζούρης και η Ευδοξία Μάριου Μαστρολέων. Και στις 29 Οκτωβρίου το δεύτερο παιδί τους, ένα χαριτωμένο κοριτσάκι ο Μηνάς Μαρής και η Αναστασία Γεωργ. Κωνσταντινίδη. ΝΑ ζήσουν με υγεία ακλόνητη, όλα τα παιδιά! Να φέρουν πολλές χαρές στα σπιτικά τους! Και γρήγορα να βαπτιστούν!

 Βαπτίσεις

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου βάπτισαν στο Ναό της Παναγίας μας τα δυο παιδιά τους ο Γιώργος Χατζαντώνης και η Αθηνά Κωνσταντινίδη. Τον Νικόλαο αναδέχτηκε η Βενετία Λαμπρινού και την Φωτεινή-Λουκία η Ευδοξία Βασιλιώτη.

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου βάπτισαν στον Άγιο Γεώργιο Προνίου το γιο τους Νικόλαο, ο Χάρης Χατζαντώνης και η Γεωργία Κασίμη. Ανάδοχος ήταν  ο Γιάννης Νικ. Ζαμαλής.  Να τους ζήσουν! Να γίνουν καλοί χριστιανοί! Να γραφεί το όνομά τους στο βιβλίο του Παραδείσου!

 Αρραβώνας

Στη μακρινή Ζιμπάμπουε αρραβωνιάστηκαν οι συγχωριανοί μας, Θανάσης Μιχαήλ Χαψής και Αναστασία Ηλία Σκούλλου. Να ζήσουν τα παιδιά μας! Να είναι στερεωμένα! Γρήγορα και στα στέφανα!

Είχαμε κι έναν γάμο! Ο συγχωριανός μας Γιώργος Νικολάου Παχούλης και η Ρηγοπούλα Νικολάου Παπαγεωργίου από το Απέρι και Πηγάδια, έκαναν το μυστήριο του γάμου τους στο ξωκλήσι της Ανάληψης, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013. Οι γονείς, οι πολλοί φίλοι και συγγενείς συμμετείχαν στη χαρά των νέων μας, χάρηκαν την ωραία τελετή και το παραδοσιακό γλέντι που ακολούθησε στο Μέγαρο του χωριού μας. Να είναι στερεωμένο το αντρόγυνο! Η Χάρη του Θεού να τους δίνει αγάπη, υπομονή, πολλά και καλά παιδιά, προκοπή πνευματική, το αμαράντινο στεφάνι του Παραδείσου!

ΘΑΝΑΤΟΙ

Στις 5 Σεπτεμβρίου απεβίωσε η 88χρονη συγχωριανή μας Καλλιόπη  χήρα Μηνά Κωνσταντινίδη. Λίγες μέρες μετά, στις  10 Σεπτεμβρίου, απεβίωσαν ο Δάσκαλος Θωμάς Σακελλιάδης και την ίδια μέρα  στο Όθος ο Κωστής Ιωάν. Μαστρολέων. Στην Αμερική στις 16 Οκτωβρίου 2013 απεβίωσε και ετάφη εκεί ο Μηνάς Τσαμπουνιέρης. Ας αναπαύσει ο Κύριος τις ψυχές τους! Ας δώσει παρηγοριά στους συγγενείς! Καλή Ανάσταση, καλόν Παράδεισο, να έχουν!

 Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα ξωκλήσια της Παναγίας του βράχου, της Αγίας Σοφίας, Αγίου Δημητρίου, που πανηγύριζαν. Βοήθεια όλων μας οι Άγιοί μας!

 Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage‘/ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

This entry was posted in Επικαιρότητες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s